İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Arka Oda Toplantıları yeniden başlıyor

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 2008’den bu yana düzenlediği "Arka Oda Toplantıları" serisi, yeni sezonda çevrimiçi olarak başlıyor. Sezonun 23 Ekim’de gerçekleşecek ilk etkinliğinde Işıl Çokuğraş, İrem Gençer ve Yonca Güneş Yücel, Cumhuriyet dönemi Türkiyesi’nin önde gelen mimar ve restoratörlerinden Mualla Eyüboğlu'na odaklanacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), mimarlık, tarih, kent çalışmaları, müzik ve sinema gibi farklı alanlarda İstanbul üzerine yapılan bilimsel çalışmaları araştırmacılar, öğrenciler ve tüm ilgililerle buluşturduğu “Arka Oda Toplantıları”na kaldığı yerden devam ediyor. İstanbul araştırmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla hayata geçirilen serinin “Fakat bir an içinde yaşamak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009)” başlıklı ilk konuşması, Türkiye’nin önde gelen mimar ve restoratörlerinden Mualla Eyüboğlu’na odaklanıyor. 23 Ekim günü saat 19.00’da çevrimiçi olarak gerçekleşecek ve İAE'nin YouTube kanalından canlı yayınlanacak etkinlik, Eyüboğlu'nun mesleki hayatını ve Cumhuriyet dönemi mimarlık düşün ve uygulama ortamını detaylı bir şekilde ele alacak.

Mualla Eyüboğlu’nun Mirası Üzerine Bir Söyleşi

Etkinlik, 1940’larda Türkiye’de Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda bulunan ve kariyerinin ilerleyen dönemlerinde Topkapı Sarayı ve Rumelihisarı gibi önemli Osmanlı eserlerinin restorasyon projelerinde görev alan Mualla Eyüboğlu’nun yaşamına ve çalışmalarına dair derinlemesine bir bakış sunacak.

“Arka Oda Toplantıları”nın yeni sezondaki ilk etkinliğinde, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yayımladığı Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009) kitabının yazarları Işıl Çokuğraş ve İrem Gençer ile kitabın editörü Yonca Güneş Yücel bir araya gelerek kitabın temalarını ve Eyüboğlu’nun kişisel arşivine dair araştırma süreçlerini tartışacak. Otobiyografik notlar, mesleki defterler, çizimler ve yapı fotoğrafları gibi pek çok özgün belge üzerinden, Eyüboğlu’nun mimarlık dünyasına katkıları masaya yatırılacak.

“Arka Oda Toplantıları” önümüzdeki aylarda farklı konularla devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı