DOLAR 32,3329 0.23%
EURO 35,1055 -0.13%
ALTIN 2.307,221,32
BITCOIN 22911263,63%
Gaziantep
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ömer Kavur'un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI'de
  • Atar Haber
  • Teknoloji
  • Ömer Kavur'un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI'de
35 okunma

Ömer Kavur'un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI'de

ABONE OL
5 Haziran 2023 14:30
Ömer Kavur'un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI'de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sinemamızın en büyük ustalarından biri, “Zamanın Labirentinde: Bir Ömer Kavur Retrospektifi” başlıklı özel bir seçkiyle bu yaz MUBI’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Sinemamızın büyük ustalarından Ömer Kavur, yolculukların, insanın zaman karşısındaki yenilgisinin, tenha kasabaların, yalnızlığın, kendini aramanın beyazperdedeki en büyük şairlerinden biri. İçe dönerek derinleşen üslubuyla pek çok kez bir romancının tavrını hatırlatan Kavur, kendi sinemasını şu sözlerle dile döküyor: “Yalnızlık, iletişimsizlik, yolculuk -ki bu hem fiziksel hem içsel yolculuk anlamını taşır- temaları üzerinde daha fazla yoğunlaştığım söylenebilir. Zaman kavramına bakışımı farklı noktalara ve farklı bir algılayış biçimine çekmeye çalıştığımı söyleyebilirim.“ 

Kavur’un Yusuf Atılgan ve Orhan Pamuk’un metinlerinden uyarladığı ANAYURT OTELİ ve GİZLİ YÜZ gibi sinemamızın kilometre taşı filmlerinin yanı sıra, henüz çocuk yaştaki Cem Davran’ın başrolde yer aldığı YUSUF İLE KENAN ve yönetmenin iletişimsizlik konusuna bakışını en güçlü şekilde yansıtan filmlerinden GECE YOLCULUĞU da bu toplu gösterim kapsamında izleyicilerle buluşacak. Kavur’un doğum günü olan 18 Haziran’da, Kadir İnanır, Hümeyra, Kamran Usluer, Neriman Köksal, Halil Ergün gibi isimlerden oluşan kadrosuyla sinemamızın unutulmaz aşk filmleri arasına giren BİR KIRIK AŞK HİKAYESİ MUBI’de seyirci karşısına çıkacak.

YUSUF İLE KENAN (1979)

Ömer Kavur’un sosyal gerçekçi bir dille çektiği ilk dönem filmlerinden YUSUF İLE KENAN, Türkiye’nin yakın tarihindeki en bunalımlı dönemi olan 1980 Darbesi’nin arifesini ince detaylarla sergilerken sokak çocuklarının yaşamını da gerçekçi bir dille gözler önüne seriyor. 1980’de Milano Film Festivali’nde büyük ödülü kazanarak sinemamızın o dönemde yurtdışındaki sayılı başarılarından birisini elde eden YUSUF İLE KENAN, 7 Haziran’dan itibaren MUBI’de. 

KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ (1981)

Sinema tarihimizin en realist aşk hikayelerinden biri olan KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ, Kadir İnanır, Hümeyra ve Kamran Usluer gibi usta isimlerle klasikleşmeyi başarıyor. Selim İleri’nin senaryosunu yazdığı, Yeşilçam’daki klişelerden uzak aşk filmleri arasında gösterilen film, sahil kasabasındaki insansız çekimlerle de özgünlüğünü ispatlıyor. Kadir İnanır’ın bir benzin istasyonunda Hümeyra’ya söylediği “Mutluluk yanımızdan gelip geçti” repliğiyle akıllara kazınan KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ, 18 Haziran’dan itibaren MUBI’de. 

ANAYURT OTELİ (1987)

Yazıldığı dönemde çokça ses getiren Yusuf Atılgan’ın ANAYURT OTELİ romanı, Ömer Kavur tarafından “bunu sinemaya aktarmam gerekir dediğim tek roman” diye tarif ediliyor. Filmin çekimi, Kavur’un filmografisinde daha bireysel konuları ele aldığı, insanın psikolojik boyutunu derinlikli bir şekilde işlediği döneme denk düşüyor. Otel katibi Zebercet’in ve küçük bir taşra kasabasında bulunan Anayurt Oteli’nin hikayesine odaklanan film, yarattığı karanlık atmosfer, bulanıklaşan hikaye örgüsü ve 1980’lerin Türkiye’sini yansıtan öğelerin yerleştirilmesiyle sinemamızın en çok sevilen filmleri arasına girmeyi başardı. Zebercet Gezgin’i canlandıran Macit Koper’e 20 yıldır kesmediği bıyığını kestiren, Şahika Tekand’ın “gecikmeli Ankara treniyle gelen kadın”ını hafızalara kazımayı başaran ANAYURT OTELİ, 30 Haziran’dan itibaren MUBI’de.

GECE YOLCULUĞU (1987)

Ömer Kavur’a 25. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yönetmen ödülünü getiren GECE YOLCULUĞU, başlamak üzere olduğu yeni filmi için mekan arayan ve sonrasında filmi çekmekten vazgeçerek terk edilmiş bir kasabada tek başına kalmayı tercih eden Ali’nin öyküsünü beyazperdeye yansıtıyor. İletişimsizlik, zaman, bireysellik, politika ve toplumsal tarih üzerine bir düşünce egzersizi niteliğindeki GECE YOLCULUĞU, 10 Temmuz’dan itibaren MUBI’de.

GİZLİ YÜZ (1991)

Orhan Pamuk’un unutulmaz romanı Kara Kitap’ın bir pavyon fotoğrafçısını anlatan “Karlı Gecenin Aşk Hikayeleri” bölümünden uyarlanan GİZLİ YÜZ, Zuhal Olcay, Fikret Kuşkan ve Rutkay Aziz’li usta oyuncu kadrosuyla sinemamızın unutulmaz yapımlarından biri. Şehirler Şehri, Ölüler Şehri, Garipler Şehri ve Kalpler Şehri’nden oluşan dört bölüme ayrılan filmin izleyiciye ne anlattığı sorusuna Ömer Kavur “Tutkulu bir aşk hikayesinin, doğu masalı üslubu ile anlatılmaya çalışıldığını söyleyebilirim” cevabını veriyor. Bir arayış hikayesini anlatan GİZLİ YÜZ, 26 Temmuz’dan itibaren MUBI’de.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ