DOLAR 34,2388 0.02%
EURO 37,0859 -0.44%
ALTIN 2.994,80-0,01
BITCOIN 2297812-1,88%
Gaziantep
13°

AÇIK

05:51

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rönesans Holding, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Nakkaş – Başakşehir Kesimi için finansal kapanışı gerçekleştirdi
  • Atar Haber
  • Ekonomi
  • Rönesans Holding, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Nakkaş – Başakşehir Kesimi için finansal kapanışı gerçekleştirdi
6 okunma

Rönesans Holding, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Nakkaş – Başakşehir Kesimi için finansal kapanışı gerçekleştirdi

ABONE OL
21 Ekim 2024 10:17
Rönesans Holding, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Nakkaş – Başakşehir Kesimi için finansal kapanışı gerçekleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rönesans Holding, 1,43 milyar Euro yatırım değerine sahip Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin 8. Kesimi olan Nakkaş-Başakşehir Kesimi’nin finansal kapanış törenini 18 Ekim Cuma günü gerçekleştirdi. 

İstanbul’un iki yakasının bağlanmasında bir dönüm noktası olan Nakkaş-Başakşehir Kesimi Projesi, şehrin yoğun trafiğini Kuzey Marmara Otoyolu’na taşıyarak hafifletecek, İstanbullulara Asya ve Avrupa arasında yeni bir yol alternatifi sağlayacak. Otoyol ayrıca İstanbul Havalimanı’na erişimi kolaylaştıracak ve şehrin batısını ve kuzeyini birbirine bağlayacak. Böylelikle; seyahat eden yolculara, işletmelere ve ticari ürün/mal sevkiyatı yapanlara trafiğin azalmasıyla daha kısa seyahat süreleri, daha düşük ulaşım maliyetleri ve gelişmiş yol güvenliği sağlanması amaçlanıyor. 

Türkiye’nin karayolu sektöründeki en yüksek değerli yatırımlarından biri olan proje, 1,6 kilometrelik eğik askılı köprünün yanı sıra çok sayıda üst ve alt geçidi içeren 31,3 kilometrelik bir ücretli yolu kapsıyor. Projenin kilit unsurları arasında ileri düzey teknolojilerle tasarlanmış ücretli geçiş sistemleri ve sürdürülebilir inşaat teknikleri yer alıyor. 

TÜRKİYE’DE ULAŞTIRMA ALANINDA STANDARTLARI BELİRLİYORUZ

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Nakkaş-Başakşehir projesi ile ilgili şunları söyledi: “Nakkaş-Başakşehir Otoyol Projesi ile Türkiye’de ulaştırma alanında yeni bir standart belirliyor olmaktan gurur duyuyoruz. Bu proje boyunca bize duydukları güven ve Türkiye’ye yaptıkları yatırım için Samsung C&T Corporation liderliğindeki konsorsiyum ortaklarımıza teşekkür ederiz. Otoyol, İstanbul’daki yolcu ve işletmeler için seyahat sürelerini önemli ölçüde kısaltacak, aynı zamanda ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında da önemli bir rol oynayacak. Sosyal ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak inşa edilecek bu otoyol projesinin, ilerleyen süreçte ülkemizdeki ve yurt dışındaki altyapı projelerine de örnek olmasını umuyoruz.”

Samsung C&T Başkanı ve CEO’su Se Chul Oh yaptığı açıklamada, “Bu proje, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirecek. K-Team’in, Koreli bir müteahhit olarak sunduğu teknik deneyim ve Korea Expressway Corporation, KIND ve PIS Fonu gibi kamu kuruluşlarının sağladığı destekler, proje için büyük bir önem taşıyor. Türkiye, BDT ve Doğu Avrupa pazarlarında, Rönesans ile kurduğumuz başarılı ortaklık gibi yeni iş birlikleri yaratmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

2 MW’LIK GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİM SİSTEMİ KURULACAK

Tasarımının merkezinde ‘sürdürülebilirlik’ yer alan Nakkaş-Başakşehir projesi kapsamında kurulacak olan 2 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Üretim Sistemi sayesinde güneş panellerinden elde edilen temiz enerji, otoyolun operasyon ve yönetim (O&M) merkezi ile hizmet istasyonlarının enerji ihtiyacını karşılayacak. 

Bununla birlikte, proje süresince sodyum lambalar yerine 4.500’den fazla LED lambanın kullanılmasının, enerji tüketimini yaklaşık yüzde 37,5 (35+ MWh) oranında azaltması bekleniyor. Tüm O&M otoyol araçlarının hibrit ya da elektrikli olmasının planlandığı proje kapsamında yıllık yaklaşık 112 bin litre yakıt tasarrufu sağlanması öngörülüyor. 

Nakkaş-Başakşehir Otoyolu Projesi’nin 30 yılda 7,9 milyon ton sera gazı (GHG) emisyonunun önüne geçmesi beklenirken, özellikle, partikül madde (PM) emisyonlarını 1.399 ton, azot oksitleri (NOx) 58.699 ton ve kükürt dioksiti (SO2) ise 95 ton azaltması hedefleniyor. 

Rönesans Holding liderliğinde gerçekleşen proje, aynı zamanda Samsung C&T Corporation ve KIND, KDB KIAMCO ve Korea Expressway Corporation gibi önde gelen Kore merkezli uluslararası ortakların oluşturduğu konsorsiyum çatısı altında yap-işlet-devret (YİD) modeli ile hayata geçirilecek. Projenin finansmanı; EBRD, AIIB, IsDB – ICD, Atradius, SERV ve ICIEC gibi uluslararası finansman kuruluşları tarafından sağlanacak. 

Türkiye’deki yatırımlarına Nakkaş-Başakşehir Projesi ile bir yenisini ekleyen Rönesans Holding; ortakları GIC, Meridiam Infrastructure, Sojitz, Samsung C&T, TotalEnergies, ve Dünya Bankası kuruluşu IFC (grubun azınlık hissedarlarından) ile birlikte Türkiye ve yurt dışındaki öncü projelere 8 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmıştır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ