DOLAR 34,1143 0.28%
EURO 38,1024 0.11%
ALTIN 2.863,581,23
BITCOIN 2146072-0,37%
Gaziantep
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı
  • Atar Haber
  • Ekonomi
  • Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı
3 okunma

Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı

ABONE OL
20 Eylül 2024 11:16
Aksa Enerji’nin Özbekistan Talimercan Santrali’nde ticari üretim başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 ülkedeki 10 santral operasyonu ve 2.644 MW kurulu gücüyle faaliyetlerini sürdüren Aksa Enerji, Özbekistan’ın Talimercan şehrinde inşa ettiği 430 MW kurulu güce sahip doğal gaz kombine çevrim santralinin ilk 6 ünitesini yaklaşık 9 ay gibi kısa bir sürede devreye aldı. 2024 Ocak ayında inşaatına başlanan santralin kalan ünitelerinin yıl içinde devreye alınması hedefleniyor. 2025 Ocak ayında santralin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi planlanıyor. Böylece Aksa Enerji’nin ülkedeki kurulu gücü 1.170 MW seviyesine yükselecek.

Enerji sektöründe global bir oyuncu olma hedefiyle yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Sn. Cemil Kazancı, “Özbekistan’da gerçekleştirdiğimiz bu önemli yatırım, Aksa Enerji’nin global büyüme stratejisinin bir parçasıdır. Uzun vadeli bir yaklaşımla sürdürdüğümüz Özbekistan yolculuğumuzda, ülkenin en büyük Türk yatırımcısı olarak Taşkent ve Buhara şehirlerinde 740 MW kurulu güce sahip üç enerji santralini 12 ay gibi rekor bir sürede devreye aldık. Şimdi ise yeni başarı hikayeleri ile yolumuza devam ederken Talimercan’daki yeni santral yatırımımız ile bölgenin enerji arz güvenliğini güçlendirmekten dolayı gurur duyuyoruz” dedi.

Aksa Enerji; Talimercan santrali yatırımını, Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı NEGU (National Electric Grid of Uzbekistan) ile Kasım 2023’te yaptığı anlaşma kapsamında başarıyla sürdürüyor. Santralde elektrik üretimi için gerekli doğal gaz Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilirken üretilecek elektrik satış fiyatı, 25 yıllık ABD Doları bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde belirlenecek. Bu anlaşma, Aksa Enerji’nin yurt dışındaki enerji yatırımlarındaki başarısını bir kez daha kanıtlarken Özbekistan’ın enerji arz güvenliğini karşılanmasındaki öncü rolünü de sürdürüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ