Anadolu Ekonomi Diplomasisi Programının 3.sü MÜSİAD Samsun şube ev sahipliğinde Macaristan Büyükelçisi Victor Matis’in katılımı ile gerçekleşti
Program MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Hasan Tahsin Şengül’ün açılış konuşmasıyla başladı. Şengül Samsun’un tarihini ve ticari gelişimini anlatan Şengül, Samsun’un bulunduğu coğrafi konum itibariyle, gerek hava, deniz, kara ve demir yolu ulaşımı ile Karadeniz bölgesinde stratejik bir konumda olduğunu, Samsun’un, Avrupa-Asya transit yolu üzerinde olarak Türkiye’nin Karadeniz ülkelerine açılan kavşak noktası olması hasebiyle ticari potansiyel açısından bölge illerin ve komşu coğrafyaların dışa açılan kapısı olup geniş bir hinterlanda sahip olduğuna dikkat çekti. Samsun’un 3 limanı, serbest bölgesi, 8 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Üniversitesi olduğunu dile getiren Şengül sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin iki büyük ovası (Çarşamba ve Bafra Ovaları), hizmet sektöründe gelişmiş altyapısı, ulaşım olanakları sayesinde; sanayi, ticaret, tarım, turizm, sağlık ve eğitim potansiyellerine sahip olma özellikleri ile büyüyen, gelişen, ülkemizin önemli illerinden birisi. İlimizin ihracat 2021 rakamının 1.3 milyon dolar. Bu rakam ile 18. sıradayız. İhracat rakamlarının her geçen gün yükselişinde MÜSİAD üyelerimizin katkısı çok büyük. 2020 yılı TİM listesinde ilk 1000 firma içerisinde Samsun’dan yer alan 10 firma MÜSİAD üyesi, yine 2020 İSO listesinde ilk 500 de Samsun’dan yer alan 6 firmanın 3’ü ve ikinci 500 içerisinde yer alan 7 firmadan 1’i MÜSİAD üyemiz.”
“Çin ve Peru ihracat yapılan 5 ülke arasında yer alıyor”
Samsun'dan 2021 yılında 164 ülke ve 4 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirildiğini aktaran MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Hasan Tahsin Şengül en fazla ihracat yapılan 5 ülkenin Çin, Peru, ABD, Hollanda ve Rusya Federasyonu olduğunu belirtti. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 1901 yılında kurulduğunu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre ilde 200 yabancı sermayeli firma olduğunu ve bunların ağırlıklı olarak Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan gibi ülkelerin yatırımı olduğunu belirten Şengül, bu listeye Macaristan’ın eklenmesinin kendilerini mutlu edeceğini söyledi. MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyon Başkanı Osman Nuri Önügören’in konuşmaları ile devam eden programda Önügören 3.sünü gerçekleştirilen Anadolu Ekonomi Diplomasisi Programının Türkiye’ye olan heyecanlarının ve sevdalarının bir tezahürü olduğunu belirtti. Önügören, programın ticareti geliştirmek, istihdamı çoğaltmak ve ihracatı arttırmak için farklı Anadolu şehirlerinin potansiyellerini anlatmayı ve tanıtmayı hedeflediğini kaydetti. Öngören konuşmasında ,yıllar içinde ihracat rakamları düşen illere daha çok odaklanmayı, bu rakamları hep birlikte elele daha yükseklere çıkartmayı arzuladıklarını ifade etti .Macaristan Büyükelçisi Victor Matis ise yaptığı konuşmada, 19 Mayıs’ta tarihi Mücadelenin başladığı yerde bulunmanın kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Matis, MÜSİAD’ın Büyükelçileri Anadolu’nun farklı illerine götürmesinin, yabancı ülke temsilcilerinin dernekler ve iş adamları ile sahada tanıştırılmasının çok faydalı olduğunun altını çizdi. Victor Matis, Macaristan’ın bir sene içerisinde 100 adet büyük kültür faaliyeti getireceğini bunun için ayrılan bütçenin ise yaklaşık 3 milyon Euro olduğu bilgisini verdi. Macaristan ve Türkiye’nin her anlamda doğal müttefik olduğunu belirten Büyükelçi Matis, Macaristan’ın Avrupa Birliği ve NATO dahil her konuda Türkiye’yi siyasi olarak desteklediğini ifade etti. Matis konuşmasında Türkiye’nin halihazırda siyasette ve uluslararası güvenlikte özellikle son 15 senede çok önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
“Macaristan Avrupa ekosistemi için bir fırsat”
Program Macaristan Ticaret Müşaviri Miklos Bujaky ve Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) İş Geliştirme Müdürü Burak Özdemir’in Macaristandaki yatırım fırsatları sunumu ile devam etti. Protokol Konuşmaları MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş’ın konuşması ile son buldu. Lisanının içerisinde yüzlerce ortak kelimeye sahip Macaristan’ın, Türklere olan misafirliklerinin en üst noktada olduğu ülkedeki ziyaretlerinden bahsederek konuşmasına başlayan Altunbaş, ticari anlamda Avrupa ile ticaret yapmak isteyen üyeler için Macaristan’ı antrenman sahası olarak kullanabileceklerini ve kendilerini Avrupa’ya taşıyacak ülke olarak görüşülebileceğini belirtti. Altunbaş yaptığı konuşmada, yaklaşık 155 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasılaya sahip Macaristan’ın 9.8 milyon nüfusu ile sadece Budapeşte’ye 10 milyondan fazla turist çektiğini belirtti. Avrupa’nın tam merkezinde olan Macaristan’ın iş dünyasında Avrupa’ya çıkışta fırsat ekosistemi olabileceğine vurgu yapan Altunbaş, küçük yatırımlarda menşei değişilerek ürünlerin Avrupa Birliği standartlarına ulaştırabileceğini, dünyanın birçok noktasına gümrüksüz mal taşınabileceği ve 9 ile Avrupa’daki en düşük kurumlar vergisine sahip olan Macaristan’ın çok avantajlı olduğunu dile getirdi. Program, heyetin Samsun Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı’nı ziyareti ile devam ederken MÜSİAD Üyesi ve alanında öncü firmalardan MC Filtre, SAMPA Otomotiv Sanayi, Doğuş Okul Mobilyaları, Borsan Grup ve Bahadır Tıbbı Aletler’in fabrika ziyaretleri son buldu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı