DOLAR 32,3367 0.16%
EURO 35,1975 0.01%
ALTIN 2.246,600,15
BITCOIN %
Gaziantep

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fişekhane’de mayıs boyunca tiyatro baharı yaşanacak
77 okunma

Fişekhane’de mayıs boyunca tiyatro baharı yaşanacak

ABONE OL
4 Mayıs 2022 16:30
Fişekhane’de mayıs boyunca tiyatro baharı yaşanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihi dokusuyla ve birbirinden özel etkinliklere ev sahipliği ile kültür-sanat dünyasının yeni adresi Fişekhane, mayıs ayında birçok oyunu izleyicilerle bir araya getiriyor. Davran Tiyatrosu, Tiyatrokare, Altıdan Sonra Tiyatro, Semaver Kumpanya, Uygur Tiyatro gibi ünlü tiyatro topluluklarını buluşturan Fişekhane’de mayıs boyunca tiyatroseverler birbirinden kıymetli oyunları izleme fırsatı bulacak.

 

İstanbul’da kültür ve sanatın yeni adresi Fişekhane, mayıs ayında birçok oyunu tiyatroseverlerle buluşturuyor. Birbirinden değerli oyuncuların ve tiyatro gruplarının bir araya geldiği Fişekhane’de mayıs boyunca seyirciler Ana Sahne, İkinci Sahne ve Black Box sahne alternatifleriyle yerli ve uluslararası oyunları izleyebilecekler. Davran Tiyatrosu, Tiyatrokare, Altıdan Sonra Tiyatro, Semaver Kumpanya, Uygur Tiyatro gibi tiyatro topluluklarının oyunlarını seyircinin beğenisine sunan Fişekhane, ilhamını İstanbul’dan ve paha biçilemez tarihi mirasından alan, şehrin yeni kültür-sanat, gastronomi ve iyi yaşam merkezi olarak öne çıkıyor. 

 

Anne

Oscar ödüllü Fransız yazar Floran Zeller’in yazdığı Anne, yazarın, “Baba”, “Oğul” ve “Anne” serisinin en kıymetlisi. Birbirini tekrar eden sahnelerle bir annenin modern eril ailede kayboluşunu, hayatının elinden kayıp gidişini ve bunu fark etmenin yarattığı psikolojik gerilimi aktaran “Anne”, sürükleyici merak unsurlarıyla da seyircinin içine işliyor. Onur Ünsal’ın yönettiği, Defne Kayalar, Engin Hepileri, Doğa Halis ve Sevda Erginin’in rol aldığı “Anne”nin yapımcılığını Tiyatro iN üstleniyor. “Anne”, 7 Mayıs 2022 Cumartesi 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de izlenebilecek. 

 

Ahududu

Dünyanın en çok oynanan komedilerinden biri olarak tiyatro tarihine geçen “Ahududu”, Tiyatrokare’nin yeni yorumuyla Nedim Saban imzasıyla sahnede… Suna Keskin, Melek Baykal ve Nedim Saban’ın sahnede devleştiği “Ahududu”da Cem Güler, Ender Gülçiçek, Birol Engeler, Özgür Yetkinoğlu ve Bülent Seyran diğer rollerde yer alıyor. Dünyanın en büyük starları tarafından yorumlanan ve Cary Grant’ın başrolde oynadığı bir film olarak da bilinen (Arsenic and Old Lace) “Ahududu”, Türkiye’de daha önce Suna Pekuysal, Vasfi Rıza Zobu, Ani İpekkaya gibi ustalar tarafından oynandı. İki kadının yalnızlığa bulduğu çareye odaklanan “Ahududu” 8 Mayıs 2022 Pazar günü saat 16.00’da Fişekhane Ana Sahne’de seyirciyle buluşacak.

 

Medea’ya Göre Ahlak

İsveç tiyatrosunun yükselen yıldızı İran asıllı yazar Athena Farrokhzad, kaleme aldığı oyunu şöyle anlatıyor: “Bir kadın, bir anne ve bir mülteci olarak, bu bakışla Medea’yı anlamaya çalıştım”. İnsanlığın en eski tartışmalarından ahlak kavramını bir karakter olarak seyirci karşısına çıkaran ve başrollerini Şenay Gürler ile Özgün Çoban’ın paylaştığı oyun, Medea miti üzerinden kadın ve ahlak konularını tartışmaya açıyor. “Medea’ya Göre Ahlak”, 12 Mayıs Perşembe günü, 20.30’da Fişekhane İkinci Sahne’de seyirci karşısında olacak. 

 

Shirley Valentine

Sumru Yavrucuk’un ses getiren tek kişilik komedi oyunu “Shirley Valentine", Fişekhane’de tiyatroseverlere eğlenceli dakikalar yaşatacak. Günlük hayatının sıkıcılığı içinde kaybolmuş ve birçok kadın gibi artık hayallerini bile unutmuş olan Shirley Valentine’nin öyküsüne odaklanan oyunda, Sumru Yavrucuk hem yönetmenliği üstleniyor hem tüm karakterleri sahnede tek başına canlandırıyor. Tiyatro literatürünün en başarılı kadın oyunları arasında anılan ve dünyanın pek çok ülkesinde sahnelenen “Shirley Valentine”, 13 Mayıs Cuma günü saat 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de.

 

Memleket Saat Ayarı

Usta oyuncu Salih Kalyon 57 yıllık sanat yaşamı boyunca ülke genelinde yaptığı tiyatro, sinema ve televizyon çalışmaları sırasında yaşadığı hikâyeleri, kahramanlarının ağzından mizahi ve teatral bir dille anlatırken memleketin değişen saat ayarlarına da ışık tutuyor. “Memleket Saat Ayarı”, 13 Mayıs Cuma, saat 20.30’da Fişekhane İkinci Sahne’de izlenebilir. 

 

Samanyolu'nu Bilir Misiniz?

Cem Davran ve Hakan Gerçek’in yönetmenliğini üstlendiği ve oynadığı “Samanyolu'nu Bilir Misiniz?” de tiyatro tutkunları iki özgür ruhun zamansız masalına tanıklık ediyor. Alman yazar Karl Wittlinger’in eserinden Sevim Özakman’ın Türkçeye çevirdiği “Samanyolu’nu Bilir Misiniz?” yaşadığı toplumdan kaçmaya çalışan iki kişinin hikâyesine odaklanıyor. Davran Tiyatrosu’nun yeni oyunu, 14 Mayıs 2022 Cumartesi 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de seyirci karşısına çıkıyor. 

 

Plastik Aşklar

Usta oyuncu Oya Başar ve başarılı oyuncu Begüm Birgören, “Plastik Aşklar” oyunuyla seyircileri Fişekhane’de iki kadının dünyasına davet ediyor. Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Orçun Ucal’ın yönettiği “Plastik Aşklar”, farklı geçmişlerden, serüvenlerden gelen iki kadının modern zamanlardaki yapay aşklarla nasıl başa çıktığını gösterirken izleyicilere de kahkaha dolu dakikalar yaşatıyor. “Plastik Aşklar”, 15 Mayıs 2022 Pazar 16.00’da Fişekhane Ana Sahne’de seyirciyle buluşuyor. 

 

Lâl Hayal

Sevilay Saral’ın yazdığı, Songül Öden’in hayat verdiği yedi kadının hikâyesini sahneye taşıyan “Lâl Hayal”, birbirinden farklı kadın figürlerini çözülmeye muhtaç polisiye bir gerilimde buluşturuyor. 16 yaşındaki hip-hop’çı, 70 yaşındaki Nişantaşı hanımefendisi, komşu kadın, üniversite öğrencisi, Allah’a yakaran babaanne, Sütlüceli kuaför, koç burcu bir jinekolog… “Lâl Hayal”in trajik komik kadınları neye tanıklık edip susmuşlardır? Sahi, siz bu kadınlardan hangisini tanıyorsunuz? “Lâl Hayal”, 18 Mayıs 2022 Çarşamba 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de seyirciyi yedi kadının hikâyesine çağırıyor. 

 

Memleketimden İnsan Manzaraları

Nazım Hikmet'in geniş hacimli ustalık eseri “Memleketimden İnsan Manzaraları” Rutkay Aziz'in rejisiyle seyircisiyle buluşuyor. 1939'da Haydarpaşa Garı’nın basamaklarında başlayan; işsizlik, açlık ve savaş gibi hem ülke hem dünya sorunlarını tartışarak yarınlara umutla bakan “Memleketimden İnsan Manzaraları”, Türkiye’yi odağına alıyor. 2 perdelik destansı müzikli oyunda, birbirinden usta oyuncular sahnede devleşirken “Memleketimden İnsan Manzaraları” seyirciyi zamanda uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Türkiye tiyatrosunun bu kült oyunu, 19 Mayıs 2022 Perşembe 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de izlenebilir. 

 

On Kişiydiler

Agatha Christie’nin ölümsüz eserinden uyarlanan “On Kişiydiler”, Yeşilçam’ın unutulmaz aktörü Ediz Hun’u ilk kez tiyatro sahnesinde seyirciyle bir araya getiriyor. Birbirini tanımayan 10 kişinin Zenci adasında verilecek bir partiye davet edilmesiyle yaşadıklarına odaklanan “On Kişiydiler”, seyircinin içindeki dedektifi kışkırtırken gerilim dolu temposuyla izleyicileri her şeyden şüphelenmeye davet ediyor. Burak Karaman’ın yönettiği “On Kişiydiler”, 20 Mayıs 2022 Cuma günü, 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de tiyatroseverleri bekliyor. 

 

Sır

Gate Production’ın sahnelediği “Sır”, ödüllü oyuncular Tayanç Ayaydın, Emel Çölgeçen, Anıl Çelik, Tolga Güleç ve Şeyma Gökçe Cengiz’i sahnede bir araya getiriyor. Pek çok ülkede beğeni toplayan Cesar Ödüllü Alexandre De La Patelliere & Matthieu Delaporte'nin yazdığı "Le Prenom” Hilal Arslangiray Kazanbal'ın samimi uyarlamasıyla tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Ahmet Kazanbal’ın yönettiği “Sır”da Pinhani’nin şarkıları oyuna bambaşka bir hava katarken seyirciler, bu kara komedide aileye, aşka ve dostluğa dair bir hikâyenin keyfini yaşıyor. “Sır”, 21 Mayıs 2022 Cumartesi, 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de. 

 

Van Gogh

Tiyatrogerçek, ünlü sanatçı Van Gogh'un hayatını sahneye taşıyor. Hakan Gerçek’in sahneye koyduğu ve oynadığı oyunda, sanatseverler Van Gogh'un yaşadıklarına, resme başlayışından intiharına kadar geçen süreye atölyesinde çok yakından tanık oluyor. Bir ressamın yaratım süreçlerini sahneye taşıyan “Van Gogh” 22 Mayıs 2022 Pazar 16.00’da Fişekhane Ana Sahne’de tiyatroseverlerle buluşuyor. 

 

İki Kişilik Hırgür

Absürt tiyatronun önde gelen temsilcilerinden Eugène Ionesco’nun 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan toplumsal erozyonu anlattığı, “İki Kişilk Hırgür”de usta oyuncular Ayşenil Şamlıoğlu ve Reha Özcan seyirciyle buluşuyor. Işıl Kasapoğlu’nun çevirip yönettiği kült oyun, şiddetin ve umutsuzluğun bireyler üzerindeki yıkıcı etkilerini kendi küçük dünyalarına kapanan bir adamla bir kadın üzerinden irdeliyor. İki Kişilik Hırgür 24 Mayıs 2022 Salı 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de seyircilerin beğenisine sunuluyor. 

 

Erkek Aklı

Emre Karayel, “Erkek Aklı” ile Fişekhane Ana Sahne’de. Robert Dubac’ın yazdığı, Dersu Yavuz Altun’un yönettiği “Erkek Aklı”, kadın ve erkeğin hayatı nasıl farklı pencerelerden anlamlandırdığını odağına alırken seyirciyi kahkaha dolu bir oksimorona davet ediyor. 25 Mayıs 2022 Çarşamba 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de sergilenen “Erkek Aklı”, kadın ve erkek çatışmasının en eğlenceli haliyle izleyici karşısında olacak. 

 

Hayal Satıcısı

Zehra İpşiroğlu’nun kaleme aldığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği “Hayal Satıcısı”, gerçek bir yaşam hikâyesinden yola çıkarak seyirciyi kadınlığın ezberlenmiş söylemleriyle yüzleştiriyor. Sevilen oyuncu Berna Laçin’in iki hayat arasında sıkışıp kalmış bir kadını canlandırdığı “Hayal Satıcısı” kadınların hapsoldukları dünyalardan çıkışını engelleyen görme biçimini, özellikle de eril dili ve yarattığı körlüğü sorgulatıyor. “Hayal Satıcısı” 26 Mayıs 2022 Perşembe 20.30’da Fişekhane Ana Sahne’de izlenebilir.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ